Shantalla

Shantalla bestaat al sinds 1997 en bestaat al dit tijd uit nagenoeg dezelfde bezetting. Weinigen die het hen nadoen. Shantalla is in al die jaren menigmaal bejubeld en volgens vele kritieken één van de beste Keltische bands uit de recente geschiedenis.

Ofschoon gevestigd in België, zijn alle muzikanten afkomstig uit Ierland en Schotland. Shantalla is de fonetische uitspraak van de twee Gaelic woorden ‘Sean Talamh’ wat zoveel betekent als ‘oude grond’ en waarmee heel wat Ierse emigranten naar hun thuisland refereren.

Sinds 1996 heeft Shantalla de reputatie van een must-see band opgebouwd. De ene minuut laten de opzwepende ritmes het publiek dansen, de volgende fascineert de stem van Helen Flaherty tijdens hartverwarmende songs. Helen’s charmerende verschijning op het podium beroert elk publiek. De live optredens van Shantalla zijn telkens weer krachtig en gepassioneerd, doorspekt met een gezonde portie humor en interactie met het publiek.

Hun muziek is geïnspireerd op diverse bronnen, duidelijk uit Ierland en Schotland, maar ook uit USA, Canada en Bretagne. Er zijn originele composities, nieuwe arrangementen, eigentijds materiaal en bewerkingen van traditionele muziek. Shantalla is de combinatie van de individuele giften en ervaringen van de leden van de groep samengebald in één krachtig geheel. De unieke stem van Helen Flaherty, de drijvende ritmes van Simon Donnelly en Joe Hennon en de multi-instrumentale aanval van Michael Horgan, Gerry Murray en Kieran Fahy maken Shantalla uniek in de wereld van Keltische muziek. Geen enkele andere band combineert op die manier uilleann pipes, accordeon, viool, fluiten en whistles onder één dak.